fredag 4 februari 2011

Rapsbaggarna

Karin Brunk Holmqvist, Rapsbaggarna
Inläst av Stefan Sauk

Henning och Albert Andersson lever i en gammal stuga på Östelen, Onslunda. De har pension och lever lugnt. Det enda som ibland sker är att godsherren Olof vill ha hjälp i sin trädgård. Stolt hjälper de till. Far och mor har också gjort dagsverken på herrgården. Mors tankar och sätt att vara hålls högt av Henning och Albert. De säger ofta "det här skulle mor ha tyckt om".
En dag får bröderna höra att ett deras gamla hem, ett stenkast från huset, ska byggas om till ett behandlingshem för kvinnliga alkoholister. De är mycket nyfikna och går sina vändor ute på ett rapsfält för att kika ner på bygget. En dag far en polishelikopter över rapsfältet och får se den ring som bröderna orsakat av sitt spankulerande. Nu tar det hus i helsike. Folk tror att det har landat ett flygande tefat.
Den här historien är mycket rolig och tonen i berättandet är varm. Stefan Sauk läser bröderna repliker på ett sätt att man ser bröderna framför sig. Jag kommer på mig själv att sakna gubbarna i boken när jag läst ut den.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar