måndag 21 november 2011

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie
Det där som nästan kväver dig.











Förut har jag läst "Lila hibiskus" av samma författare. En tät roman om en mycket relegiös familj.Fadern är en rik affärsman som gör mycket gott för andra men sin egen familj förtrycker han. I den boken finns många otäcka scener där barn och frun misshandlas.
"En halv gul sol" är en bok som berättar om biafrakriget. Den boken ger mer insikt i hur överdjävligt ett krig kan vara, än tusen tidningsartiklar.
"Det där som nästan kväver dig" är en bok med noveller. Min favoritnovell är "Jumping Monkey Hill". En skara människor samlas utanför Kapstaden. Här har man förlagt  Africn Writers Workshop.Den som leder det hela är Edward Campbell. Huvudpersonen i berättelsen är Ojunwa Ogundu. Hon njuter av omgivningarna och skriver på sin berättelse. När kursen går mot sitt slut ska alla läsa upp sitt bidrag. Där sitter Edward som en kung och fäller omdömen om det skrivna. Till en kvinna från Senegal, som berättar om sin kärlekshistoria, säger han "det är visserligen år 2000 men hur afrikanskt är det att berätta för sin familj att man är homosexuell?". När så Ojunwa läser upp sin berättelse så får hon höra att språket är makalöst men att alltsammans är osannolikt. Då reser sig Ojunwa upp. Hon skrattar ut Edward. Hon har nämligen berättat sin historia direkt ur verkligheten!
Chimamanda är en fantastisk berättare och jag längtar efter fler böcker av henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar