torsdag 15 december 2011

Uppköpta bibliotek


Det här kan man läsa på Nacka kommuns hemsida

Varför ska biblioteksdriften upphandlas?

Att upphandla driften av Nackas folkbibliotek är ett medel för att nå målet om ännu högre kvalitet för biblioteksbesökarna. Under fortsatt kommunalt ansvar är det är innehållet och kvaliteten som är det viktiga, inte exakt i vilken form biblioteken drivs. Av erfarenhet ser vi att konkurrens utvecklar verksamheter. Kommunen har länge använt konkurrens genom kundval eller upphandling som ett sätt att driva utveckling och ge kommuninvånarna mer valuta för pengarna, oavsett om driften sker genom en kommunal aktör, genom ett personalkooperativ eller på annat sätt. Besökarna är nöjda idag och personalen får goda betyg men genom att konkurrensutsätta driften av biblioteken kan biblioteken utvecklas ännu mer. Personalen vid flera av Nackas folkbibliotek har uttryckt intresse att ta ett större eget ansvar för driften av biblioteken, och då är det genom en dialog inom ramen för lagen om offentlig upphandling som Nacka kommun kan svara på dessa initiativ

Jag säger som Jonas Gardell "Men hallå" vad har blivit bättre? Vården av de äldre? Skötseln av våra tåg och banor? Skolorna? Ja, där har betygen blivit högre men eleverna sitter och spelar countrystrike och skattepengar som sparas förs utomlands. Nacka kommun talar om personalkooperativ!!
Är det nu det dags att köpa allt mindre böcker och satsa på bibliotekarielösa öppettider för att klämma pengar ur skattefinansierade bibliotek. När kommer man att börja ta betalt för ett "medlemskap" i exklusiva biblioteksklubbar? Rikskapitalisterna slickar sig om munnen.

Ett samhälle som inte gemensamt kan betala för sjukvård, skola, bibliotek, äldreboende...är inte värt att kallas samhälle!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar