fredag 16 mars 2012

Boken och framtiden


www.telegraph.co.uk/culture/books/9138908/How-e-books-made-reading-sexy-again.html
 
Aidan Chambers är en man som aldrig förtröttas i sitt arbete att stötta barn, bibliotkarier och lärare. Hela han inspirerar till läsglädje! Han är lärare i botten och en mycket duktig författare. Aidan är en man som även söker utmaningar. Under åren 1960-1967 levde han som munk i ett kloster.
Onsdagen den 14 mars stod han i Lindbergshallen i Djurås och visade en tidning. Daily telegraph. ”How e-books made reading sexy again" (se länken ovan)
Så drog han igång en vindlande berättelse hur utvecklingen sett ut från 60 000 år sedan och framåt. Berättelsen har alltid funnits där men i olika former. Stammens berättelser har förts vidare genom muntligt berättande och senare genom tecken.
Från tecken till skriftspråk. Över Gutenberg, som revolutionerade med sin boktryckarkonst, fram till nutid med e-böcker och Ipad.
Aidan trycker gång på gång på det faktum att en uppfinning inte alltid tar kål på en tidigare innovation. De kan leva i symbios och inspirera till nya infallsvinklar. Själv är han barnsligt förtjust i Ipad men övertygad om att den aldrig kommer att ta över den roll som boken har. Endast bli ett komplement.

När barn väljer böcker ska det finnas gott om böcker i deras närhet. De ska kunna välja texter som:
A Känns bekanta. Viktig är att inte ta bort barnens självkänsla. De ska få känna sig kompetenta.
B Texter som barnet behöver just nu.
C Böcker som barnet behöver för sin framtid.
För att klara av att vägleda barn, bör lärare och bibliotekarier ha en mycket stor kunskap när det gäller barnlitteraturen.

Ibland berättar Aidan om sådant vi redan vet men han gör det på ett mycket inspirerande sätt. T ex vikten av att läsa högt i skolan. Att barn får egen lästid i skolan. Och så den viktigaste punkten av alla, den enorma skillnaden. Å ena sidan barn som har läsande vuxna runt sig som de kan härma. Och barn som aldrig ser en bok i föräldrarnas händer. Det är därför det är så viktigt att på alla upptänkliga sätt göra miljön på biblioteket lockande. För att vuxna, som inte läser, ändå ska kunna se biblioteket som en möjlig plats att vistas på och bli inspirerade att låna böcker.
Jag berättar för Aidan att jag hörde honom för 20 år sedan och att jag, under över alla under, kom ihåg titeln på föredraget: Wearing white socks. Ja just det, sa han, det var i göteborg. Så höll han fram fötterna och sa
"nu för tiden är de grå".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar