måndag 5 april 2010

Påsk på Gimo herrgård



Det finns fantastiska miljöer runt Gimo herrgård. Vi vandrade runt och njöt av det vackra vädret. Här är allt präglat av bruket...den reglerade stora dammen som såg till att  vattenkraften  höll stånghammaren igång...
kollagret...arbetarbostäder...och själva herrgården med tillhörande "finstall". Där stallade man upp hästar och promenadvagnar. Kor och arbetshästar fanns på annat håll. Här var djuren uppdelade i grupper "till arbete" och "till lyst". Likaså var det med människorna förstås. Bruksarbetarna slet i tretimmarspass och trots att de bodde ett stenkast från hemmet så fanns bäddar i anslutning till arbetsplatsen. Där vilade de upp sig för att sedan orka arbeta igen. Barn och hustrur kom med mat.Vilken kontrast då mot herrgårdsfröknarna som när de skulle promenera i herrgårdsparken gjorde det med häst och vagn!


Inne i herrgården var det stort, ljust och mycket vackert. Personalen var trevlig och fick oss att känna oss välkomna. Vid själva ankomsten men också varje gång vi kom till huvudbyggnaden.
När jag bokade rummet berättade jag att vi hade en hund och att vi aldrig åkt bort med honom. Vi visste inte om det skulle gå att vara borta för han skäller ibland när han hör folk. Jo, vi var välkomna. Det fanns ett så kallat hundrum som vi betalade 300 kronor extra per dag för. Rummet vi fick var som ett ordinärt Scandicrum med heltäckningsmatta! Efter våra långpromenader runt om på leriga vägar så var det inte roligt att ta in honom på rummet.
Vid lördagens middag träffade vi ett trevligt par från Stockholm, Lena och Yngve. Efter middagen gick vi till deras rum. Det var ett trevligt rum, stort och luftigt med precis den herrgårdskänsla som jag drömt om! Och med trägolv som borde vara betydligt lättare att städa än en heltäckningsmatta.
Det är bättre att neka hundägare att komma än att ha så stor skillnad på rummens standard.

2 kommentarer: