måndag 6 september 2010

Väninnan

Franchell, Eva
Väninnan
En intressant bok om den inre kretsen runt Ingvar Carlsson och Göran Persson. Författaren började som politisk sekreterare åt miljöminister Anna Lindh. Hon fortsätter sedan med till UD när Anna blir utrikesminister. Vilka intriger det är i de innersta kretsarna. Det är riktigt roligt att läsa om alla turer. Hur viktigt det är var man sitter när det gäller regeringsplanet eller i vilken bil man hamnar i kortegen.
Anna Lindh är en respekterad politiker. Som läsare fångas man av boken men hela tiden vet man att det slutar illa. Med mordet på Anna Lindh. Eva Franchell berättar också om sin utsatta tid efter mordet. Förutom sorgen och chocken så får hon ta emot beskyllningar. Folk tycks ha haft den absurda tanken att Eva skulle kunnat rädda Anna. Hon kände sig övergiven av sina forna arbetskamrater. Inför sitt arbete med boken pratar hon med en del. Hon säger bland annat till Göran Persson att hon är besviken på att ingen ringde och hörde av sig. Då säger han, uppriktigt förvånad "Vem skulle ha ringt då, tycker du?
I februari dog Bo Holmberg hennes man. Jag hoppas Annas barn har en stark familjekrets runt sig.

För en liten stund sedan gick en 4-åring förbi "Barnens frågepunkt" här på stadsbiblioteket. Hon sjöng för full hals "kärleken ska få leva, kärleken ska få leva".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar