onsdag 13 juni 2012

Hellmansö och Hemsöborna

Äntligen är det dags att se Hemsöborna. Dalateatern har flyttat ut till Hellmansö. Vi tar en fika i väntan på båten...grått och småregningt.
När vi kommer iland är det aktörer lite här och var. De dansar, skurar mattor, spatserar, gör kransar. Det är kul och ger en bra förväntan inför spelet.
Solen skiner för att en halvtimme senare...

...regna igen. Scenens interiör täcks över för att inte bli för våta. Ska det gå att spela eller inte undrar Yasin?

 Cirka 200 publikplatser uppbyggt på gradänger.
Tidstypisk Baja-Maja.

Jag tycker om den här föreställningen. Boken har jag läst och sett föreställningen förut så det är flera repliker som jag med glädje känner igen. "Karlsson ska hålla sig förmer annars kommer gossarna inte att lyssna påen!" säger madam Flod när Karlsson är ny på ön. Eller "Det ska jag säga Karlsson att när det ska bära sta så kan en annan vara lika golik som en annan slinka". Eller "Ser schön" "Ja här ser man sjön".
Patrik Pettersson lyckas förvandla sig till en gammal snuskig Rundquist och spelar med stor frenesi. Yngve Sundén spelar pastorn och gör det bra men kunde lika gärna vara fan själv. Han ser rent diabolisk ut.
Gusten spelas av Hugo Emretsson, vilken härlig skådespelare. Han lyckas spela inte bara med kroppen utan också med ett skälvande ansikte. När det blir bröllop mellan madam Flod och Karlsson så är de andra avvaktande men Gusten han står där och lyser av förväntan. Joel Torstensson spelar en trulig Gusten som mest vill hållas ute på sjön med bössan. De flesta skådespelare har lyckats mejsla ut sina figurer väl men madam Flod och Karlsson är lite blekare i konturerna. Kanske är det inte lätt att försöka fylla upp förväntningarna som många har. Siv Ruud och Allan Edvall stå i vägen. Måns Clausen spelar Karlsson och regissören har tydligen instruerat att det ska talas värmländska men för mig låter det som en blandning av småländska och värmländska. Det här tror jag hämmar spelet för Clausen. Susanne Hellström spelar bra men skulle kunna vara lite mer trånsjuk. Varför vill hon egentligen gifta sig med Karlsson? Hon verkar inte alls särskilt förtjust i han.
En sak jag funderar på är varför man inte byggde ett litat tak över scenen, som kunde skydda för allt regn. Vi i publiken klarar regn och kyla men ett gammaldags vaddtäcke gör det inte. Rätt som det är blir scenansvarig tvungen att stoppa föreställningen. Madam Flods säng förvandlas till en flod. Vi i publiken väntar tåligt medan regnet strilar över oss. Lite snopet känns det även om vi har förståelse för åtgärden...men ett litet utskjutande tak hade setat bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar