söndag 2 maj 2010

Falu kommun svälter ut biblioteksverksamheten

Om man ser till Falu kommuns totala budget så har bibliotek/allmänkultur fått mycket mindre av kommunens kaka. 1990 hade vi 1,6 %  nu 20 år senare är summan nere i 1,2%. Det innebär att biblioteket nu har mindre pengar att röra sig mer. Bibliotek/allmänkultur har naturligtvis fått spara under årens lopp, precis som alla kommunens verksamhet, men även den procentuella biten har blivit mindre. Om kulturen haft kvar 1,6% nu skulle det innebära cirka 10 miljoner mer och för biblioteket 6,5 miljoner.
Så stora nedskärningar samtidigt som man talar om det livslånga lärandet!
I Falu kommun har det tillkommit privata skolor. Flera har inte egna bibliotek utan använder stadsbiblioteket som sitt skolbibliotek. Tittar man till exempel på de senast inköpta historiska böcker för barn ,så är de flesta böcker utlånade till privata skolor. Naturligtvis ska barn i dessa skolor ha tillgång till bra böcker, men en tanke dyker upp. När friskolorna sparar pengar på böcker, var går då överskottet? Till direktörer med feta cigarrer:
´Det är valår. Vill kommunens innevånare att skattepengarna hellre går till hoppbackar än till böcker och bibliotekarier? 6,5 miljoner, var inte det den summa som politikerna tänker satsa på backarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar