fredag 21 maj 2010

Hallå makthavare!









Kontakt! Finns ni någonstans därute? Vad säger ni om att biblioteket får en mycket mindre del av skattebetalarnas pengar? Att kommunens kultur för 20 år sedan fick 1.6 % av kommunens kaka och nu är den delen nere i 1.2%.
För bibliotekets del skulle det innebära 6.5 miljoner mer i dag om ni återställde till 1. 6%.
Ni kanske inte såg min insändare på DD:s kultursida för en tid sedan? Jag säger inget om det, jag vet att ni politiker har mycket att sätta er in i. OBS! Det här är inte ironi. Det är inte lite ni måste läsa för att besluten ska bli så bra som möjligt.
När andra medborgare sitter framför TV:n så sitter ni i möten. När andra medborgare förverkligar sig själv med att spela teater, lära sig spela ukulele eller dansa salsa...då tar ni av er tid  och sitter på politiska möten. Ni satsar en stor del av er fritid för något ni tror på. Men tycker ni det här är rätt eller har det bara blivit så här...av bara farten?
I 24 års tid har jag arbetat tillsammans med kolleger för att barn och föräldrar ska inspireras att läsa, att skapa, att ramsa, att berätta. Vi bjuder in bebisar med sina föräldrar genom  BVC. Vi har bebisbokprat och bebiscafé. Alla kommunens 6-åringar bjuds in för visning av biblioteket och får lånekort. Vi har bokprat med elever. Vi är duktiga sagoberättare. Vi har många olika program och skapande söndagar för att hela familjen ska trivas på biblioteket.  Inspirationsbokprat för Faluns lärare och mycket mera. Men vi måste få känna att det vi gör betyder något. Att hela tiden höra spara, spara, spara gör inte att själen dansar precis!

Hur kan det komma sig att ni, som sitter på makten, sätter biblioteket på svältkost? Är vi inte en viktig del av Falu kommun? En viktig del av det livslånga lärandet!

Falu kommun har en Barnchecklist. Barnkonventionen ska vara med i beslutsprocessen. ALLA nämnder och förvaltningar ska ställa följande frågor inför alla beslut:
1  Berör beslutet barn?
2  Innebär beslutet att barn och ungdomars bästa sätts i främsta rummet?
3  Har barn och ungdomar fått möjlighet att uttrycka sin mening?
4  Har vi ansträngt oss till det yttersta av våra resurser för barn och ungdomars bästa?

---ansträngt oss till det yttersta av våra resurser...

1.6 % var det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar