fredag 30 juli 2010

Finanssektorns kollaps

Under året, har jag flera gånger hittat debattartiklar i DD av en Jan-Åke Blomqvist. Han är ekonom och folkhögskollärare. Jag har skrivit om honom förut här på bloggen. Han skriver bra om sådana saker som jag önskade jag vore mer  insatt i. Adressen till hela artikeln står längst ner.



De summor som skyfflas runt i världens finanskasino är ofattbara. USA-marknaden för enbart derivat (ett slags så kallat värdepapper), innan finansbubblan år 2008 sprack, var fyra gånger mer än landets BNP.




När bubblan sprack och fortplantade sig snabbt, beslutade världens regeringar i raskt tempo om gigantiska räddningspaket, för att förhindra banker, försäkrings- och fondbolag att gå i konkurs. Enbart i Sverige har riksdagen och Alliansregeringen gått i borgen eller pantsatt folket för 3.500 miljarder kr för att rädda banker och finansbolag enligt rådets rapport 2009:1. Det är fyra gånger mer än vad alla Sveriges kommuner och landsting kostar att driva under ett år. Besluten togs utan någon som helst offentlig debatt. Gäller det däremot några miljarder mer till vår gemensamma sektor och välfärd, är det tvärnit.

www.dalademokraten.se/sida/id/129351/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar