I morse klockan 10 skulle det komma två klasser från Södra skolan. Vi var två bibliotekarier som skulle ta hand om barnen. Det var bara det att plötsligt hade vi tre klasser som behövde hjälp. Cirka 100 ungar. Det innebär många småbokprat. Jag hann bara gå upp på rummet för att pusta då Karin sa "hör du? det låter som det är en klass till på väg, jag går ner och ser efter". Jodå, en till klass från Östra skolan. Två klasser som vi visste om och två klasser som bara kom. Snacka om rivstart! I sommar har jag läst vuxenromaner men nu är det hög tid att läsa barn- och ungdomsböcker.
Jensen, Jörn : Det magiska ljuset (en serie med tre delar)Jakten på guldbägaren, I älvkungens kammare och Kampen mot bödeln.
De här tre delarna innehåller en historia som börjar i nutid. Det är Jeppe som står och väntar på Julia. Plötsligt kommer en man fram. Han berättar om en försvunnen guldbägare. Det finns en sägen som säger att en mycket speciell pojke kommer att hitta bägaren. Naturligtvis är det Jeppe som är pojken. Jeppe far tillbaka till 1750 (när han ser två ljus samtidigt). Han råkar ut för svärdshugg, piskrapp och andra hemskheter. De tre böckerna är lättlästa med många bilder. Tanken är att locka motvilliga läsare. Historien känns inte särskilt angelägen och ibland blir den något löjlig. När han hamnar i 1700-talet så har han plötsligt gamla skinntofflor samt slitna byxor och jacka. Ändå stoppar han mobilen i innerfickan!
Samma författare har även skrivit Spegelslottet. Den här berättelsen har mer spänst. Det verkar som författaren har haft roligare när han skrev den här serien än den förra. Det är ett slags sagotid. Modo har blivit kallad till slav hos den elaka härskaren. Han ger sig iväg mot Spegelslottet. Under färden träffar han Karker, ett slags skogsväsen. Listiga grenar som vill suga blod. Andra väsen är elaka, dumma Orker.
Det är lite Tolkien över varelserna. Serien Spegelslottet tillhör också de mer lättlästa böckerna lämpliga för 9 - 12 års åldern.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar