tisdag 24 augusti 2010

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen är en författare som överösts med priser. Hon har varit författare i cirka 7 år och skrivit romaner men även teaterpjäser. I mars i år fick hon Nordiska Rådets Litteraturpris. I juni fick hon sparken från sitt finska förlag. De ansåg att det inte fanns ömsesidig tillit. Hon är född 1977 och har en estnisk mor och en finsk far.


Stalins kossor
Romanens Anna har, som författaren, en estnisk mor och en finsk far. Anna får stränga order av sin mor att aldrig berätta att de har sina rötter i Estland. Modern anser att alla estniska kvinnor ses som horor i Finland.
Oksanen berättar med tillbakablickar. Om mormor, moster och mammans hårda liv för att få tillvaron att fungera. Mycket känner jag igen från min estniska vän Elles berättelser. Hur man grävde ner flaggor, arvegods och annat värdefullt. Rädslan för att bli angiven och sänd till arbetsläger. Man kunde inte ens lita på grannar och vänner. Hur affärerna inte hade något på hyllorna. Folk använde sig ofta av byteshandel.
Anna får inte ihop sitt liv, hon drabbas av ätstörningar. Oksanen berättar ingående om Annas sjukdom som totalt styr hennes liv. Jag tycker det här är en klart läsvärd bok och ska nu skaffa Utrensningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar