måndag 9 december 2013

Pepparkakshus

Jag letar fram den gamla tidningen från 1971, där finns receptet på pepparkaksdeg som vi använt ungefär 20 gånger genom åren som gått. Första gången vi bakade ett hus bodde vi i Lindesberg och Emma var inte född än. Jäklar,jag inte kom ihåg det! Degen ska röras ihop och ligga ett dygn.
"Ingen fara", säger Emma, "jag köper deg". Det känns lite konstigt med köpt deg men det visar sig gå alldeles utmärkt. Den var smidig och lätt att kavla.
Rasmus bakar ubåtar.

Lina har gjort en mall och är i full fart att baka ett hus.
Stig får sköta klistret...hett bubblande socker är inte att leka med...
Innan dekorationer...

                                Klart! Hus a la 2013. Det är Lina som är arkitekten.

Receptet på pepparkakshus, från 1971 års Femina:
1 1/2 hg margarin
5 dl socker
2 dl sirap
2 dl vtn
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1/2 msk bikarbonat
1 3/4 liter vetemjöl
Vila över natten.
Klister: 1 dl sirap, 1 dl socker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar