fredag 20 december 2013

Underbara Loka

För några veckor sedan sa Lisbeth att det vore skönt att åka till något spa. Så helt plötsligt dyker det upp en inbjudan från Loka (jag har varit där förut och även ordnat en grupptripp dit) där stod kom två betala för en. Jag trodde aldrig att Lisbeth skulle kunna ordna ledigt från den ena veckan till den andra, så här i juletider...men hon lyckades och i onsdags for vi dit. Vädret var grått och grynigt men så skönt att komma till Loka. Där är så vackert och rofyllt.
 Den här granbocken hälsade oss välkomna. Synd nog var där ingen snö så julstämningen var inte så hög, men man kan inte få allt här i världen.
Vi hade ett fint rum i Parkvillan.
Vi hade en stor balkong som inte var till någon större nytta i höstrusket. I bakgrunden syns Stora Societetshuset med restaurang.
När vi installerat oss på rummet så skyndade vi ner till samlingsrummet för att få eftermiddagste med mycket gott bröd.
Efter fika blev det badet (bilder från badet finns i min Lokabekrivning från i vår). Det är så skönt att bada på Loka för där finns så många olika pooler och alla har skönt, varmt vatten (utom en som har isvatten). I alla småpooler bubblar det på olika vis. När man tröttnat på att simma finns flera bastur att gå in i, eller så lägger man sig på en säng och läser.
Överallt är det mysigt dekorerat. Kransar, ljus i alla olika varianter och vackra granar.
Beredda på att hugga in i alla kulinariska piruetter...
Förrätten är sej som rimmats, kallrökts och bakats. Till detta röda lökar som legat i varm 1-2-3-lag och romanesco kokta i salt vatten (sedan lagts i 1-2-3-lag). Varken Lisbeth eller jag tycker om musslor så vi petade runt men fann inga musslor. De var i en musselemulsion gjord på olja, musslor äggula och campagnevinäger. Allt garnerat med löjrom, surdeg i krispiga flagor, dill och vattenkrasse. Så gott! Vartefter vi åt så kom små försiktiga smaker fram som tillsammans blev en smaksymfoni.
Varmrätten var ytterfilé på ren som bakats i ugn, serverad med en terin på rödkål och äpple. En kålkräm och potatiskroketter friterad, blodpudding toppad med blodkräm och äppelsky (det enda de fick behålla, blodpuddingen, för många säkert exotiskt men för mig bara ett "barnamåste").

Efterrätten var en rökt pannacotta med äpple, syltad ingefära, smörstekt kavring och äppelparfait.
Vi njöt i fulla drag! Det enda vi skulle ha önskat är att de stekt renen lite mer (men den smälte i munnen).
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar